Grækenland

Kreta fra vest til øst - Oplev en rejse gennem øens sjæl

Fantastisk stemning ved havnen i Chania
Fantastisk stemning ved havnen i Chania
Spinalonga
Spinalonga
Stemningsfulde Rethymnon
Stemningsfulde Rethymnon
Heraklion, Kreta
Heraklion, Kreta
Kotsifou-kløften
Kotsifou-kløften
Hyggelig gade i Chania
Hyggelig gade i Chania
Freskomalerier, Knossos
Freskomalerier, Knossos
  • Fantastisk stemning ved havnen i Chania
    Fantastisk stemning ved havnen i Chania
  • Spinalonga
    Spinalonga
  • Stemningsfulde Rethymnon
    Stemningsfulde Rethymnon
  • Heraklion, Kreta
    Heraklion, Kreta
  • Kotsifou-kløften
    Kotsifou-kløften
  • Hyggelig gade i Chania
    Hyggelig gade i Chania
  • Freskomalerier, Knossos
    Freskomalerier, Knossos

På Kreta vrimler det med skønheder og vidunderlige kulturskatte fra øens tidligere herskere. Snyd ikke dig selv for oplevelsen af det sublime Kreta med pragtfulde sandstrande og det krystalklare vand i et skønt middelhavsklima. Mødet med Kretas gastronomiske madscene og den meget gæstfrie befolkning, er i sig selv rejsen værd. Mod vest bor vi i den fortryllende by Chania, og mod øst oplever vi den lokale livsstil i den maleriske by Agios Nikolaos. Vinstokke, olivenlunde, citrusfrugter og duftende krydderurter gror vildt mellem græssende får og geder. Kreta har det hele!

Kreta er Grækenlands største ø. Den store aflange ø er på størrelse med Sjælland og Lolland tilsammen. Kretas bugtende kyststrækning fra vest til øst er på 258 km med udsigt til det azurblå hav, forrevne klipper og vidunderlige strande. Her findes en enestående kulturarv og en mageløs natur med bjerge og dybe kløfter. At opleve øens unikke seværdigheder som de venetianske havne og det minoiske Knossos-palads fra Europas avancerede samfund ca. 4.000 år tilbage i tiden - giver et ægte billede af Kretas mange besættelsesmagter. Dale med hyggelige landsbyer ligger spredt rundt på øen, og i baggrunden ses vinmarker, høje cypresser, kæmpe agaver og oliventræernes blade, der glimre i solen som var de sølvpailletter.

Kretas naturlige skønhed og geologiske vidundere er kendt over hele kloden.

Mod vest bor vi i Chania ved den gamle bydel, der kaldes for ”græsk Venedig”. At slentre rundt mellem de smukke venetianske palæer, springvand, kirker og den gamle havn, omkranset af pastelfarvede bygninger, gør indtryk. Bag havnepromenaden gemmer sig en labyrint af små snoede gader med spændende butikker og tavernaer, der venter på at blive udforsket.

Mod øst bor vi i den stemningsfulde og maleriske kystby Agios Nikolaos. Denne del af øen er helt anderledes, og her kommer ikke nær så mange besøgende. Her findes unikke sandstrande, bugter, vinmarker, oliventræer, får og geder på skråningerne. En spændende udflugt fører os til den historiske ø, Spinalonga, der for alvor blev berømt efter udgivelse af bogen ”Øen” og TV-serien af samme navn.

Vi bor også en enkelt nat i Kretas største by Heraklion - ligesom vi udforsker den meget pittoreske by Rethymnon, som overalt er gennemsyret af labyrintiske gader.
Forestil dig at sidde på en taverna i solskin med udsigt til det azurblå Middelhav, mens du nyder en lækker meze – Grækenlands svar på tapas med bagte tomater, oliven, fetaost, kebab, souvlaki, fladbrød og en græsk salat. Ja, så bliver livet vist ikke meget bedre?

På rejsen finder vi Kretas DNA med dens naturlige skønhed, drømmende landsbyer og gamle traditioner, krydret med kulturskatte og historie, der væver sig eventyrligt ind i hinanden – og glem ikke at plante dine egne fodspor på sandstranden! Den ualmindeligt venlige kretensiske befolkning glæder sig til at byde velkommen til Kríti – Kreta.

 

Kort fortalt

Rejseform

Direkte fly fra København

Hotel

Ophold på charmerende 3-stjernede hoteller

Udflugter

Spændende udflugter bl.a. charmerende Rethymnon og klosterbesøg samt sejltur til Spinalonga

Rejseleder

Erfaren dansk rejseleder

Afgange

Vis udsolgte rejser

Afrejsedato
Varighed
Indkvartering
Afrejse
Pladser
Pris fra
Loading...
Loading...

Hoteller

Værd at vide om Grækenland

Fold alle ud

Det græske køkken

I Grækenland opdeler man ikke middagen med en forret, hovedret og dessert, som vi gør i Danmark. Et måltid består oftest af en masse små forskellige retter, som man kalder ”mezédes” - og derefter får man en lidt tungere ret. Alt sættes normalt på bordet på én gang, og alle deles om det hele. På restauranter/tavernaer kommer retterne dog jævnligt ind på bordet. For de fleste grækere er aftensmaden familiens samlingspunkt. ”Vi sætter os ikke til bords, for at blive mætte, men for at spise sammen”, sagde en græsk filosof engang. Man sidder normalt i mange timer omkring bordet, og hygger sig. Aftensmaden nydes omkring kl. 21 eller 22, så vil man ud at spise med de lokale, skal man spise sent.

Hvad spiser grækerne?
Morgenmaden kan være ret enkel. For grækere er honning i græsk yoghurt det vigtigste om morgenen – og det kan stærkt anbefales.

Frokost og aftensmad består næsten altid af tzatziki, græsk salat og brød sammen med 3-5 andre retter. Choriátika (bondesalat) er den berømte græske salat bestående af salatblade, tomater, agurk, rødløg, oliven og feta. Salaten serveres med jomfru olivenolie og krydderurter som f.eks. oregano. Salaten er groft skåret, og har et rustikt look.

Mezédes kan f.eks. bestå af vinblade med ris eller kødfyld, keftedes (kødboller), kalamari (blæksprutter) eller ost. Til dessert spiser man typisk baklava – søde kager lavet af filodej med honning og mandler.

Grækenlands nationalret er moussaka - hakket oksekød, kartofler, aubergine og béchamelsauce tilberedt i ovnen. Populært er også souvláki - grillspyd med grise- eller lammekød.

Til maden drikkes vin, retsina (hvidvin tilsat harpiks) øl eller vand. En del måltider starter eller afsluttes med en ouzo (likør med anissmag, der blandes med vand). Kaffe er også en vigtig del i grækernes hverdag, som på varme dage gerne udskiftes med en kold frappé.

De græske retter findes næsten identisk i det tyrkiske køkken, som vidner om et århundredlangt fællesskab på godt og ondt.

De fleste elsker græsk mad, og det smager allerbedst i Grækenland. Der er noget at glæde sig til!

God appetit – kalí órexi!

Drikkepenge

Da drikkepengekulturen er forskellig fra land til land, har Best Travel valgt ikke at inkludere drikkepenge i rejsens pris.

I Grækenland er det kutyme at give drikkepenge, og man runder normalt op. Det er forhold, som vi ikke er vant til i Danmark, men som her er en naturlig del af hverdagen. Nogle restauranter lægger obligatoriske drikkepenge på regningen. Det er normalt at give 10% i drikkepenge, når man er på restaurant, mens caféer og barer forventer småmønter. Det er en god idé at lægge lidt penge på værelset til stuepigen, og på udflugter er det kutyme at lægge 1-2 EUR pr. dag til chaufføren. Taxaer forventer 10-15% i drikkepenge. Lokalguiders indsats påskønnes ligeledes med typisk 1-2 EUR pr. dag.

Det er naturligvis helt frivilligt at give drikkepenge.

Drikkevand

Man bør ikke drikke vandet fra hanerne. Mineralvand kan købes overalt.

De fleste caféer og offentlige toiletter er af samme type som i Danmark, men man ser stadig pedal-toiletter, hvor man har en spand ved siden af toilettet til toiletpapir. Der er altid håndvask, men vi anbefaler at medbringe en flaske håndsprit i håndbagagen.

Elektricitet

220 volt - og samme stik som i Danmark, så du behøver ikke medbringe adapter.

Forhold for bevægelseshæmmede

Rejser til Grækenland er ikke egnet for bevægelseshæmmede personer.

For at alle gæster kan få det optimale ud af rejsen, forudsætter Best Travel, at man som gæst på rejsen er 100% selvhjulpen. Alle gæster forventes selv at kunne håndtere egen bagage, at kunne gå på trapper og i øvrigt kunne følge med på rejsernes gåture, som ofte er på mellem 3 og 5 km på varierende terræn.

På alle vore rejser  man være i almindelig god form, og dermed selv kunne gå (evt. med sin kuffert) på både vej, fortov og til tider let ujævnt terræn.

Læs mere herom i vores betingelser.

Helligdage

  • 1/1 Nytårsdag
  • 6/1 Helligtrekongersdag
  • Ren Mandag (Ortodoks fastelavn) – ikke fast dato
  • 25/3 Nationaldag
  • Påske (Ortodoks kalender) – ikke fast dato
  • 1/5 Arbejdernes kampdag
  • 15/8 Jomfru Marias himmelfart
  • 28/10 Óchi (Nej-dagen til minde om grækernes afvisning af
  • Mussolinis ultimatum i 1940) - 25-26/12 Juledag og 2. juledag

Hotel- og busstandard

Grækenlands hotelstandard er som udgangspunkt næsten af samme standard som i den nordlige del af Europa. Udenfor storbyerne kan værelserne dog være lidt gammeldags indrettet, men den græske charme og hygge vil altid være der.

Busstandarden kan være lidt lavere end de danske turistbusser, og der er oftest ingen toilet i bussen.

Kreditkort og valuta

Kreditkort kan stort set benyttes overalt på hoteller og i større byer. I mindre butikker og på landet accepterer man ikke altid kreditkort. I Grækenland betales småbeløb ikke med kreditkort, det er derfor en god idé at have lidt kontanter til køb af vand osv. Det er nemt at hæve penge på Visa eller Mastercard i pengeautomater. Bemærk: American Express og Diners benyttes sjældent.

Valutaen i Grækenland er Euro.

Pas og visum

Alle skal medbringe gyldigt pas. Der kræves ikke visum for danske statsborgere på Best Travels rejser til Grækenland, men er du ikke dansk statsborger, skal du undersøge, hvilke regler, der gælder for dig. Det er dit ansvar at sørge for, at du har de korrekte rejsedokumenter, når du møder i lufthavnen.

Skik og brug

En rejse til Grækenland er ikke kun besøg til interessante seværdigheder, men også at opleve det spændende kulturliv og mødet med befolkningen. Her kommer nogle regler for god etikette, så du får så meget ud af rejsen som muligt:

Grækerne står gerne tidligt op, og går sent i seng - med et hvil midt på dagen. Grækerne er generøse og gæstfrie. De har et andet forhold til tid end vi har i Danmark, så man råber ikke efter en tjener, hvis man synes man har ventet længe nok! Ofte benyttes kropssprog i stedet for brug af ordene nej og ja. Ved kirkebesøg skal man være anstændigt påklædt med dækkede arme og ben. Kvindernes kjole eller nederdel skal gå ned over knæene, og mænd skal være iført lange bukser og skjorte. Det er derudover ikke velset at benytte blitz ved fotografering i kirker.

Miniparlør omkring høflighedsfraser:
σας παρακαλούμε (sas parakaloúme) – vær så venlig
Καλή μέρα (kalí méra) – goddag
καλό απόγευμα (kaló apógevma) – godaften

Spisetiderne i Grækenland er noget senere end i Danmark. Frokost er normalt fra kl. 14.00 eller 15.00 og aftensmad fra kl. 21.00 eller 22.00.

Tidsforskel

Der er + 1 times tidsforskel i Grækenland i forhold til Danmark.

Turistskat

I Grækenland opkræves i nogle byer en mindre turistskat, som betales på hotellet ved afrejse. Best Travel oplyser altid den aktuelle sats under hver rejse. Vi tager dog forbehold for mindre ændringer, da skatterne kan ændres uden forudgående varsel i forhold til købstidspunktet.

Vaccination

Der kræves ingen vaccinationer til Grækenland. Dette kan dog ændre sig - som eksempelvis under Covid-19 pandemien. Se aktuel status på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Vejret

Den nordlige del af Grækenland har tempereret fastlandsklima med varme somre, og frost og sne om vinteren - dette gælder dog ikke kystområderne, der har middelhavsklima. Den øvrige del af Grækenland har middelhavsklima med tørre og varme somre, og milde vintre.