Skotland
Skotlands landskaber er en fryd for sanserne og byder på en rigdom af oplevelser, der både rører sjælen og stimulerer nysgerrigheden. I Skotland kan du fordybe dig i en natur, der synes at være taget ud af en episk fortælling, med dramatiske bjerge, hedeklædte bakker og spejlblanke søer, der spejler himlens skiftende nuancer.
Skotlands historie er vævet ind i denne storslåede natur, præget af de mange kampe mellem stolte klaner og engelske konger. Her kan du gå i de skotske heltes fodspor og næsten høre ekkoet af fortidens kampråb, mens du står på historiske slagmarker, hvor klanernes mod og beslutsomhed blev sat på prøve.
Besøg Skotlands hovedstad, Edinburgh, hvor fortiden møder nutiden i en imponerende symfoni. I Old Town kan du vandre gennem middelalderens smalle gader, mens New Town præsenterer dig for bredere boulevarder og elegante pladser fra det 18. århundrede. Edinburgh Castle, majestætisk beliggende på en klippe, rummer de skotske kronjuveler og den legendariske Stone of Destiny, der i århundreder har været en del af landets kroningsceremonier. Byens pulserende liv finder du på Princes Street, hvor moderne butikker og hyggelige caféer ligger side om side med historiske bygninger, hvilket skaber en unik atmosfære, hvor Skotlands rige kulturarv er en levende del af hverdagen.
Skotland er et land, hvor den vilde natur og de dybe historiske rødder går hånd i hånd. Fra de storslåede højlandssletter til de levende byer, er der altid nye eventyr at opdage. Her kan du finde ro i det vilde landskab, mærke historiens vingesus i gamle slotte og borge, og opleve en kultur, der er lige så levende og gæstfri, som den er rig på traditioner. Skotland er en destination, der både udfordrer og beriger – et sted, hvor hver en sten fortæller en historie, og hvor hver en udsigt kan tage pusten fra dig.
Rejser til Skotland
Ingen rejser fundet
Rejselederen fortæller...
Vi spurgte vores rejseleder Ida Bonnevie om hendes forhold til Edinburgh. Ida har været rejseleder i mange år, og elsker at rejse rundt i hele Storbritannien. I sine beskrivelser kommer hun både omkring Edinburgh som by, det berømte Royal Tattoo og skotternes traditionelle beklædning - kilten:
Hovedstaden Edinburgh
... er ikke for ingenting på UNESCOs Verdensarvsliste og den næststørste turistdestination i hele Storbritannien. Cirka en halv million indbyggere, men ti gange så mange turister. Alt er inden for overkommelig gåafstand, og ellers er der rigtig mange busser. Terrænet er kuperet, da byen er anlagt på et antal urgammel vulkantoppe, og den største af disse, Arthur’s Seat, hæver sig op lige øst for byen og er bestemt et par timers travetur værd.
August = Royal Tattoo
August måned er for de lokale et mareridt, for da befolkes Edinburgh af hundrede tusinder af turister, som fra hele verden valfarter til for at opleve nogle af de mange festival-aktiviteter, der finder sted. Ud over det storslåede Royal Tattoo på slotspladsen, så er alle pladser og gader fyldt med spektakulære shows, optræden, fremvisninger og alt, hvad dertil hører og følger.
Er det første gang, du besøger Edinburgh, så kan august være overvældende og larmende, og svært at finde rundt til de mange små perler, den gamle by også rummer. Kommer du uden for august måned eller har du set de centrale ’must-see’ steder, så er mulighederne næsten uendelige.
I dybden med Edinburgh
Personligt elsker jeg at bruge en halv fridag på at gå nye steder. I den gamle bydel løber The Royal Mile som rygraden og centralnervesystemet gennem byen. Herfra udgår utallige stræder, gyder og gader, som fører til smalle trapper ned til nye oplevelser, fascinerende bygninger, fristende butikker, fredfyldte åndehuller.
Jeg skal også altid forbi Blomsteruret i Prince Street Gardens. Detaljerne er fascinerende, og både tilplantning og pasning er meget arbejdskrævende for parkens gartnere.
New Town, den mere end 200 år gamle nye bydel, er også værd at gå på opdagelse i. Hvad enten man er til arkitekturen, de eksklusive butikker og cafeer eller en meditativ naturoplevelse langs Water of Leith gennem Dean Village. Måske videre ud til Botanisk Have, som absolut er et besøg værd.
Solopgang eller solnedgang fra toppen af Calton Hill er også et overkommeligt og yndet udflugtsmål. Den lille højtbeliggende park med observatorium, monumenter og måske de bedste udsigter ud over byen.
Den berømte kilt
Kald aldrig en mands traditionelle beklædning for en nederdel! Det er en kilt, når den bæres af mænd, og en nederdel, når den bæres af kvinder.
Undervurder ikke skotternes følelser, når det kommer til England. Skotland er selvstændig i den britiske fællesunion, Storbritannien, og det er en fornærmelse at komme til at omtale skotter som englændere, eller Skotland som England. Ordet brite er neutralt.
Når England spiller fx fodbold, så vil skotterne altid holde med modstanderen. Det spiller ingen rolle, om de kender landet eller ej, og scorer eller vinder Englands modstander genlyder pubberne af jubel og sejrsglæde, som om det var Skotland selv, der havde spillet.
At de to ærkerivaler begge skal deltage i EM 2021 og mødes i samme gruppe er meget stort og signifikant for Skotland, som ikke har spillet i EM/VM i over 20 år.
Hvad med myggene i Skotland?
Hvad med myggene? Hvornår er de værst? De skotske ’midges’ er bittesmå sandfluer, knoter eller lignende. De bider/stikker, og de dukker op på et splitsekund ude i naturen, hvis der er stille, fugtigt vejr. Men heldigvis blæser det som regel også i Skotland, og så er de sjældent fremme. Stort set overalt i højlandet kan man nemt købe en effektiv, ikke-giftig, afskrækkende olie.
Når jeg ikke befinder mig i Skotland, længes jeg allermest efter:
- Højlandet – fx køreturen fra Skye over til Inverness: mit indre falder helt til ro, pulsen sænkes.
- Fort Augustus – den lille idylliske landsby med de mange sluser fra den caledoniske kanal, lige midt igennem byen.
- Får og lam i højlandet – og ikke mindst et besøg hos fårehyrden, der med sine utallige hunde om benene, demonstrerer og fortæller om årets rytme i hans og hundenes samspil og liv med fårene. En fortælling med en visdom og naturindsigt, jeg ikke bliver træt af at høre.
- Skotternes bramfrie væremåde og hjælpsomme natur. Deres lune og hjælpsomhed, stolthed og dybe ærekærhed, som bunder i generationers hårdt slid og et liv på trods af modgang. Ud af det er sprunget en uendelig mængde opfindelser og kreative bidrag til verdenslitteraturen, filosofien, industrien, kunsten mm.
- Edinburghs snørklede gyder og skjulte perler. Favoritboghandlen eller cafeen på det gamle dyrehospital
- Et pubbesøg og en lille ’chat’ med stamgæsterne
-Ida Bonnevie, rejseleder
Hvornår på året skal man besøge Skotland?
Vejrmæssigt er der ikke den store forskel. Som i Danmark skal man være forberedt på blandet og skiftende vejr. Så det bedste svar er: Altid! Om foråret /forsommeren er der masser af blomstrende gule tornblad, både i lavlandets bakkede landskab og i højlandet. På afstand minder de om gyvel, men de stikker som berberis og udsender en svag kokoslignende duft. Det er også i maj og juni, at vi oplever kæmpestore rhododendron, der blomstrer lyserødt-violet. I sensommeren tager lyngen over og blomstrende violet og lilla i højlandet og på øerne. Lammene bliver født i løbet af foråret, men året rundt er der masser af får at se i landskabet.