Peru

  • Machu Picchu
    Machu Picchu
  • Den Hellige Dal
    Den Hellige Dal
  • Regnbuebjerget
    Regnbuebjerget
  • Alpacas ved Regnbuebjerget
    Alpacas ved Regnbuebjerget

Fascinerende kontraster mellem gamle inkaruiner og moderne byliv, dramatiske bjerglandskaber og en historie, der strækker sig tusinder af år tilbage. Peru er en destination, der har noget for enhver rejsende, uanset hvad man søger.

Peru er som en levende historiebog, hvor fortid og nutid smelter sammen på en betagende måde. Fra de travle gader i Lima, hvor kolonial arkitektur møder moderne skyskrabere, til de mystiske ruiner af Machu Picchu, der troner over Den Hellige Dal og vidner om en storslået civilisation. Landets dybe respekt for traditioner og dets dynamiske udvikling skaber en helt særlig rejseoplevelse.

Vores fascination af Peru vokser med hver ny opdagelse, fra de farverige markeder i Cusco til de isolerede landsbyer i Andesbjergene, hvor quechua-kulturen stadig lever i bedste velgående. Peru byder på en rig kulturarv, der spænder fra de gamle inkaers arkitektoniske mesterværker til moderne kunst og gastronomi i verdensklasse.

Det peruvianske køkken er en kulinarisk rejse i sig selv. Fra den berømte ceviche, frisk og syrlig, til saftige lomo saltado og de mange variationer af kartofler og majs, som har været en del af landets kost i århundreder. Markederne bugner af eksotiske frugter og lokale specialiteter, der giver en smagsoplevelse ud over det sædvanlige.

Naturens skønhed i Peru er overvældende – fra de majestætiske Andesbjerge til de frodige dale omkring Machu Picchu, hvor de gamle inka-ruiner trodser tidens tand og fortæller historien om en fascinerende civilisation. Andesbjergenes sneklædte tinder danner en spektakulær baggrund for enhver rejse, mens Titicacasøen – verdens højst beliggende sejlbare sø – emmer af myter og gamle traditioner.

De historiske byer, de imponerende naturscenerier og den varme, imødekommende befolkning gør Peru til en destination, der forbliver i hjertet længe efter, rejsen er slut. Uanset om du drømmer om eventyr i bjergene, kulturhistoriske skatte eller gastronomiske oplevelser, vil Peru give dig minder for livet.

Filtrer efter dine ønsker

Rejser til Peru

Ingen rejser fundet

Værd at vide om Peru

Fold alle ud

Bagage

Toget til Machu Picchu: Det er tilladt at medbringe 1 stk. bagage á 8 kg. (Hovedbagagen efterlades på hotellet - og hentes efterfølgende på vej til Cuzco).

Kuffertpakning: Du bør medbringe godt fodtøj, solhat, solcreme og varmt tøj til højlandet. 

Busstandard

Busstandarden i Peru er ikke helt på samme niveau som herhjemme, men vi har naturligvis bestilt de bedste busser.

På rundture i de større byer, må man kun benytte busser med plads til 15 personer, som betyder at vi i nogle tilfælde må benytte to busser.

Drikkepenge

Da drikkepengekulturen er forskellig fra land til land, har Best Travel valgt ikke at inkludere drikkepenge i rejsens pris.

I Peru er det kutyme at give drikkepenge. Det er forhold, som vi ikke er vant til i Danmark, men som her er en naturlig del af hverdagen. Det er normalt at give 10% i drikkepenge, når man er på restaurant og caféer. Samtidig er det en god idé at lægge lidt penge på værelset til stuepigen.

På udflugter er det kutyme at give drikkepenge for ca. kr. 30 pr. dag til fordeling mellem lokalguide og chauffør. Det er naturligvis helt frivilligt at give drikkepenge.

Drikkevand & hygiejneniveau

Hygiejnen i Peru er lavere end i Vesteuropa. Vi fraråder at drikke vand fra hanerne, da bakteriefloraen er anderledes end i Danmark. Mineralvand kan købes overalt. Undgå isterninger, ukogte grøntsager og mælkeprodukter.

Hoteller og større restauranter har moderne toiletforhold. På lokalrestauranter i landområder og i mindre byer kan der enkelte steder være pedaltoiletter og mangel på toiletpapir - standarden på offentlige toiletter er enkel. Medbring derfor toiletpapir og hånddesinfektionsgel.  

Elektricitet

220 volt. Stikkene er oftest flade, men vi anbefaler at medbringe adapter, hvis du skal bruge elektriske apparater.

Forhold for bevægelseshæmmede

For at deltage i en rejse med Best Travel er det en betingelse, at man er 100% selvhjulpen og almindeligt godt gående. Man skal kunne klare sig på trapper og brosten, og selv kunne løfte sin kuffert. Rejsen egner sig ikke for bevægelseshæmmede og gæster med behov for rollator eller kørestol.

Det offentlige rum er meget sjældent indrettet efter handicappede. Er man nogle steder lidt for dårligt gående eller kan man ikke følge med gruppen, kan rejselederen bede dig afstå fra en udflugt (pengene refunderes ikke). Byvandringer foregår oftest over flere timer, hvor der ikke er mulighed for pauser undervejs. Der er tit trapper, brosten, ujævnt underlag og niveauforskelle. Undertiden kan bussen ikke køre helt frem til hotellet.

Helligdage

1/1 Nytårsdag

Skærtorsdag – ikke fast dato

Langfredag – ikke fast dato

Påskedag – ikke fast dato

1/5 Arbejdernes internationale kampdag

29/6 Fest for helgenerne Peter og Paul

28-29/7 Frihedsdagen 1 og 2

30/8 Sankt Rosa af Lima

8/10 Slaget ved Angamos

1/11 Allehelgensdag

8/12 Fest for den ubesmittede undfangelse

25/12 Juledag

Højdesyge

Højdesyge forekommer oftest, når man begynder rejsen i de helt store højder, og ikke giver kroppen tid til at vænne sig til højderne. Vi tager det roligt de første dage, og begynder rejsen i Lima. Husk at gå langsomt og undgå stærk fysisk aktivitet ligesom der skal drikkes rigeligt. Langt de fleste mærker intet til højdesyge på denne rejse – enkelte kan måske opleve et kortvarigt ubehag.
Moderat højdesyge viser sig bl.a. ved hovedpine, kvalme og almen utilpashed, men dette afhjælpes ved at drikke rigeligt vand og undgå alkohol.

Vi anbefaler, at man drikker meget coca-te, det er helt uskadeligt og virker mod højdesyge. Coca-blade tygges traditionelt af lokalbefolkningen som et smertestillende middel og bruges ved religiøse ceremonier. Coca-bladene er righoldige på vitaminer og mineraler, og er derfor et vigtigt næringsstof, som bruges som supplement til kosten. Bladene benyttes også til fremstilling af coca cola, hvor de gennemgår en særlig forarbejdning. Coca-bladene bruges desuden til produktion af kokain, hvor de gennemgår en omfattende proces med stampning og tilsætning af bl.a. salt, for at sætte en særlig udvindingsproces i gang. Bemærk: Medbring ikke coca-blade eller coca-te til Danmark.

Lider du af køresyge, er det en god idé at medbringe piller mod køresyge, da der ind imellem forekommer hårnålesving i nogle af bjergområderne.

Kreditkort og valuta

Kreditkort accepteres på hoteller og i større forretninger, men ikke på markeder og i små butikker. Vi anbefaler derfor hjemmefra at medbringe en del USD (gerne mindre sedler) i kontanter til veksling i Peru ved ankomst i lufthavnen, banker, vekselkontorer eller på hotellerne. Der findes efterhånden også en del hæveautomater i de større byer.

Hos Forex kan man normalt bestille valutaen hjemmefra. Valutaen i Peru hedder PEN – peruvianske nuevo sol. Vær opmærksom på, at USD 100 sedler kan være svære at veksle, og læg mærke til, at mange mønter og sedler i lokal valuta ligner hinanden. Tæl derfor pengene ved veksling.

Mad & drikkevarer

Maden i Peru indeholder ofte kartofler, ris, majs, squash, peberfrugt, tomater, quinoa, kylling eller alt godt fra havet. Befinder man sig ved kysten, vil mange retter naturligt nok indeholde fisk, og i højlandet er der oftest mange grøntsager i maden. I højlandet kan man desuden også smage alpaca-kød. Maden i Peru er ofte en kombination af peruviansk og spansk mad. Maden er alsidig, fyldig, og smager dejlig. Nationalretten ceviche er marineret fisk i limejuice krydret med peruviansk rocoto-chili og friske koriander. En anden populær ret er ají de gallina – kylling tilberedt med en lækker peanuts sauce og gul chili serveret med ris. I Peru er frokosten hovedmåltidet, og derfor er der også flere frokoster inkluderet i prisen fremfor middage.

Pisco Sour er nationaldrikken. Pisco er en druebrændevin, og den serveres til næsten alle særlige begivenheder.

Machu Picchu - besøg

Da Machu Picchu er kåret til en af verdens nye 7 vidundere, forekommer der særlige regler omkring besøget for at beskytte stedet. Vær derfor opmærksom på følgende:

  • Pas skal medbringes og fremvises ved indgangen.
  • Besøgstiden er begrænset og varigheden er maksimalt 2½ time – den eneste undtagelse er ved vandring til de omkringliggende bjergtoppe.
  • Billetten er kun gyldig til en enkelt adgang. Man kan ikke forlade citadellet, og komme tilbage igen.
  • Besøgende modtager et emblem, som man skal bære om halsen. Det viser, hvilken rute man må opholde sig på.
  • Man må ikke medbringe poser med dagligvarer og engangsflasker, og man må kun medbringe 1 taske pr. person.
  • Evt. spadserestok er kun tilladt for ældre besøgende, der har fysisk behov herfor. Stokken skal være udstyret med en gummispids.
  • Offentlige toiletter findes kun ved indgangen, der er ikke faciliteter i selve citadellet.

Pas og rejseforsikring

Alle skal medbringe pas med en gyldighed på mindst 90 dage i Peru, og der kræves ikke visum for danske statsborgere. Husk rejseforsikring, der er gyldigt udenfor Europa. Medbring evt. et kopi af passet, som skal opbevares et andet sted i bagagen.

Perus geografi, historie og religion

Peru er næsten 30 gange større end Danmark, og ligger i det vestlige Sydamerika ud mod Stillehavet. Der bor ca. 34,5 mio. mennesker i Peru, og spansk er landets mest udbredte sprog - selv om mange peruanere taler quechua og andre indfødte sprog. Landet har en ekstremt høj grad af naturlig biodiversitet.

Inkariget var det største og mest sofistikerede i det præcolumbianske Amerika.

Peru blev erobret af spanierne i det 16. århundrede, og de skabte et vicekongedømme. De spanske conquistadorer besejrede Peru i 1532 ledet af Francisco Pizzaro. Spanien fik mange rigdomme i form af guld og sølv fra Peru. Inkariget var baseret på Solens søn, og riget blev regeret derefter – et samfund med en tæt sammenhæng mellem religion og politik. Indianerne blev opfattet som vilde, barbariske hedninge og havde ingen rettigheder i deres eget land. Peru erklærede sig uafhængigt i 1821 efter en lang række kampe. 

Kristendommen er den største religion i Peru, hvoraf 90% tilhører den romerskkatolske kirke. Mange af landets oprindelige folk har stadig også en tro på den gamle inkareligion.

Skik og brug

En rejse til Peru er ikke kun besøg til interessante seværdigheder, men også at opleve det spændende kulturliv og mødet med befolkningen. Her kommer nogle regler for god etikette, så du får så meget ud af rejsen som muligt:

Peruanerne modtager besøgende med smil, og de er normalt meget åbne. De forventer, at man overholder reglerne ved besøg ved de verdensberømte arkæologiske seværdigheder, som ofte er totalfredede. 

  • Hvis man støder ind i hinanden på gaden, siger man undskyld – perdón
  • Vil man forbi en person, siger man tillader du – con permiso
  • Når man bestiller noget, siger man venligst – por favor

Uden disse højlighedsord lyder man kommanderende og meget uhøflig. 

Tidsforskel

Tidsforskellen varierer afhængig af, om vi har sommer- eller vintertid i Danmark. 
Sommertid – 7 timer
Vintertid – 6 timer

Vaccination

Der kræves ingen vaccinationer til Peru. Dette kan dog ændre sig - som eksempelvis under Covid-19 pandemien. Se aktuel status på Udenrigsministeriets hjemmeside. Det er dog en god idé at være vaccineret mod hepatitis A, difteri og stivkrampe. Vi anbefaler at tage kontakt til egen læge for nærmere information. Vær opmærksom på, at behandlingen normalt skal foretages ca. 8 uger før afrejse. Nogle læger vil måske anbefale vaccination mod gul feber, men dette gælder kun ved rejser i Amazonområdet, og dertil kommer vi ikke på denne rejse.

Vejret

Vi rejser på de bedste årstider, hvor der normalt er et flot solskinsvejr med temperatur omkring middagstid på ca. 20 grader, men bemærk – temperaturen falder om natten. Temperaturen falder med højden, og kan derfor variere meget afhængig af, hvor man befinder sig - og om solen skinner eller ej.

  • Lima – ca. 20 grader i okt. og 22 grader i maj
  • Cuzco – ca. 19 grader i okt. og 18 grader i maj
  • Puno – ca. 18 grader i okt. og 17 grader i maj