Om togrejser
På denne side har vi samlet en række praktiske informationer til dig, som skal på togrejse (eller overvejer en togrejse) fra Danmark med Best Travel.
Togrejsen giver dig en enestående mulighed for at nyde de skiftende landskaber i ro og mag, samtidig med at du rejser behageligt med god benplads og frihed til at bevæge dig rundt i toget.
Vores togrejser bringer os typisk til spændende nære rejsemål, som vores tyske naboer mod syd eller til det smukke Sverige.
Værd at vide om togrejser
Bagage på togrejsen
Der er ikke speciel bagagevogn - og din bagage bliver ikke checket ind på rejsen. Det betyder, at bagagen på hele rejsen er dit eget ansvar. I toget kan bagagen sættes enten mellem sæderne, under sæderne eller i bagagestativer i vognenderne. Vi anbefaler at du som bagage medbringer en trolley med hjul, som er let at håndtere under togskifte. Værdigenstande og personlige papirer bør du have i din håndbagage, som du bør have ved dig under hele rejsen.
Kan man efterlade bagagen mens man går i spisevogn? – Det er et tillidsspørgsmål. Men da der ikke er plads til alle gæster i spisevognen på samme tid, anbefaler vi, at du laver en gensidig aftale med en af dine medrejsende om at holde øje med bagagen mens du spiser - og omvendt! Spørg gerne rejselederen til råds.
Den gode togrejse-oplevelse
Først og fremmest ved at medbringe godt humør og et åbent sind. På togene møder man alle slags mennesker, og det kan ikke undgås at nogle banegårde og nogle tog vil være fyldte med mennesker - hvilket i nogle tilfælde kan ligne en form for kontrolleret kaos.
Medbring gerne en god bog, iPad eller et par aviser til at fordrive ventetiden med, og medbring gerne drikkevarer og måske en madpakke i tilfælde af, at det ikke er muligt at købe noget ombord på toget.
Sørg for at rejse let og sørg evt. for, at din bagage er en trolley med hjul, som er let at håndtere.
Har du spørgsmål undervejs, så tag fat i vores rejseleder.
Forhold for bevægelseshæmmede
Togrejser er ikke egnet for bevægelseshæmmede personer. Der kan være niveauforskelle mellem perron og tog - ligesom man ikke må forvente at der er elevatorer eller rulletrapper tilgængelige på alle stationer.
For at alle gæster kan få det optimale ud af rejsen, forudsætter Best Travel, at man som gæst på rejsen er 100% selvhjulpen. Alle gæster forventes selv at kunne håndtere egen bagage (også ved ind- og udstigning af toget), at kunne gå på trapper og i øvrigt kunne følge med på rejsernes gåture, som ofte er på mellem 3 og 5 km på varierende terræn.
På alle vore rejser man være i almindelig god form, og dermed selv kunne gå (evt. med sin kuffert) på både vej, fortov og til tider let ujævnt terræn.
Læs mere herom i vores betingelser.
Forplejning på toget
På de fleste udenlandske tog medføres en spisevogn eller bistrovogn, hvor det er muligt at købe lettere madretter samt drikkevarer. Betaling kan ske med kontanter eller kreditkort. Medbragt mad og drikkevarer må ikke indtages i spisevognen - men gerne på din plads.
Priserne i spisevognen minder meget om de priser, man kender fra danske cafeterier. Har man lyst til en mindre ret (fx Currywurst) og en drikkevare kan man slippe med ca. 80-90 kr. Har man lyst til mere (fx Spareribs med pommes frites) og en drikkevare skal man af med ca. 120-130 kr. Bemærk, at det ikke er muligt at købe mad/drikke i toget på strækningerne fra Danmark frem til Hamborg t/r. Vi anbefaler derfor, at du på udrejsen på forhånd har købt lidt ind til turen, mens du på hjemrejsen typisk kan proviantere under togskiftet i Hamborg.
Vi tager forbehold for prisændringer - samt ændringer i udbuddet ombord.
Uforudsete årsager som eksempelvis personalemangel betyder desværre, at spisevognen af og til ikke åbnes op. Best Travel vil aldrig modtage information om sådanne ændringer på forhånd - ligesom informationen herom heller ikke opdateres på togselskabets hjemmeside for de enkelte afgange.
Forsinkelser og ændring af tog
Det er ikke kun hos DSB, at der kan opstå forsinkelser eller ændringer. Sker der ændringer forud for din afrejse fra Danmark, vil vi naturligvis informere dig, såfremt Best Travel modtager denne information. Sker der ændringer undervejs, vil vores rejseleder give besked til vore gæster. I tilfælde af forsinkelser eller ændringer, som medfører, at vi skal benytte et andet tog end planlagt, er det ikke altid muligt at sikre pladsbilletter på det nye tog.
Vi tager på alle vores togrejser forbehold for, at rejseplanen kan blive ændret. Det gælder både ændringer i køreplan, rejselængde, materiel samt togskifte. Derfor er Best Travel heller ikke ansvarlig for eventuelle videre forbindelser med bus, tog og/eller taxa, som ikke er arrangeret af Best Travel.
Rejsetidsgarantien gælder ikke på udlandsrejser
Rejsetidsgarantien i Danmark ikke gælder på udlandsrejser - heller ikke selvom det eventuelt er toget i Danmark, som bliver forsinket. Alle rejser, som involverer rejser til udlandet er underlagt specielle regler, som blandt andet betyder, at en forsinkelse skal være på min. 1 time for at kunne udløse en kompensation - og denne er kun på op til 25% af billetprisen ekskl. pladsbillet. Det er desuden heller ikke alle strækninger/togselskaber, som er med i ordningen.
Hvornår søger Best Travel kompensation for sine gæster?
Ved forsinkelser på mere end 2 timer vil Best Travel søge kompensation hos Deutsche Bahn, som er udsteder af billetterne. Såfremt Best Travel opnår kompensation, vil denne naturligvis blive givet til de berørte gæster.
Best Travel er derudover naturligvis forpligtiget til at yde kompensation i henhold til retningslinjerne fra Pakkerejse-Ankenævnet.
Krav til dig som togrejsende
Du skal være i almindelig god form og dermed selv kunne gå (med din bagage) på både vej, fortov og til tider let ujævnt terræn. Ligeledes skal du selv sørge for at flytte din bagage ved togskifte, hvilket ofte kan betyde brug af trapper eller rulletrapper.
Da mange af vore rejser inkluderer byvandringer og besøg i gamle byer og på seværdigheder med høje kantstene, stigninger samt brosten og anden ujævn belægning, kan brugere af rollator og kørestol ikke anbefales at deltage.
Nattog - hvad er forskel på liggevogn og sovevogn?
Nattogene starter og slutter typisk i Hamburg. Det er hyggeligt at følge med i rejsen fra sin seng og blive vugget stille i søvn. Inkluderet i prisen er indkvartering i kompakte 2 personers kupéer i sovevogne eller liggevogn, og du kommer således ikke til at dele kupe med andre end din rejseledsager. Rejser du alene, har du kupéen for dig selv.
Sovevogn: Hver af disse kupéer indeholder 2 senge redt op med pude, lagen og tæppe (den ene seng over den anden og tilgås med lille stige), vindue, håndvask og klimaanlæg. Toilet findes på gangen i hver ende af vognene. Der udleveres en flaske vand ved afrejsen – og let morgenanretning med kaffe/te (serveret i kupéen) indgår i rejsens pris.
Liggevogn: Hver af disse kupéer indeholder 4-6 senge (bemærk, at du med Best Travel ikke deler kupéen med andre end din rejseledsager - rejser du alene har du kupéen for dig selv) redt op med pude, lagen og tæppe, vindue, læselampe og bord. Toilet findes på gangen i hver ende af vognene.
Der medfølger normalt ikke spisevogn – men der vil oftest være mulighed for at bestille snacks hos togets personale. Vi anbefaler dog, at man nyder et rigtigt aftensmåltid, inden man stiger på toget.
Din bagage opbevares i din kupé – enten under den nederste seng (kun i sovevogn) – eller i bagagehylden oven over den øverste seng. Da gangene på toget er smalle, anbefaler vi, at du lader den store kuffert blive hjemme.
Påstigning og mødetid
På rejserne sydpå er der flere opsamlingssteder, og disse kan ses under den enkelte rejse. Bemærk, at det af logistiske årsager ikke er muligt at ønske opsamling andre steder end fra de byer, som Best Travel har udvalgt.
På din Best Travel-billet fremgår det, hvilken påstigningsstation du har valgt. Ved ankomsten til stationen bedes du orientere dig på de opsatte skærme, så du kommer til korrekte perron. Vi anbefaler mødetid 10-15 minutter før afrejsen.
Går din togrejse til Sverige, vil du altid rejse fra København H.
Rygning på toget
Det er ikke tilladt at ryge hverken i tog eller på stationerne.
Togbilletten
Best Travels rejseleder står på toget på første påstigningssted, typisk København H eller Århus H. Rejselederen har billetter til alle gæster. Det er ikke muligt for togselskabet at udskrive billetter særskilt til hver gæst.
Information om din plads i toget vil fremgå af din afrejseinformation, som udsendes en uge før afrejsen.
Togskifte undervejs
Ved togskifte vil rejselederen samle vore gæster og følge disse til det næste tog. Sørg for at give rejselederen besked, hvis du forlader gruppen. Ved togskifte med mere end 30 minutter mellem ankomst og afrejse vil der være tid på egen hånd - evt. til køb af mad og drikkevarer.
Togstandard
Rejserne gennemføres ikke med specialtog, men derimod med helt almindelige offentlige tog på standardklasse. Ligesom man som togrejsende i Danmark kan opleve stor forskel på standard af komfort og rengøring i de enkelte DSB-tog, vil man også opleve forskel i de udenlandske tog. Nogle vil fremstå slidte og endda gammeldags, mens andre er moderne og komfortable tog.
Togtyper til Dresden
På strækningen mellem Hamborg og Dresden benyttes tjekkiske tog EuroCitytog. Standarden på disse er varierende - ligesom indretningen. På nogle rejser køres med åbne kupevogne (som vi kender det fra danske tog), mens man på andre afgange tildeles plads i 6-personers kupéer.
På nogle afgange vil der være et ekstra togskifte i Berlin. I disse tilfælde vil turen fra Hamborg til Berlin være med de tyske ICE-tog eller de mere traditionelle tyske InterCity-tog.
Ved forsinket ankomst til Hamborg på hjemrejsen vil den videre rejse mod Danmark oftest inkludere et eller flere togskift.
Togtyper til München, Köln og andre tyske byer
På strækningerne syd for Hamborg benyttes enten de hurtige ICE-tog eller de mere traditionelle tyske Intercity-tog. Der er god standard i begge typer af tog - og der vil i begge typer oftest medføres en bistrovogn.
Ved forsinket ankomst til Hamborg på hjemrejsen vil den videre rejse mod Danmark oftest inkludere et eller flere togskift.
Togtyper til Prag
På strækningen mellem Hamborg og Prag benyttes tjekkiske tog EuroCitytog. Standarden på disse er varierende - ligesom indretningen. På nogle rejser køres med åbne kupevogne (som vi kender det fra danske tog) mens man på andre afgange tildeles plads i 6-personers kupéer.
På nogle afgange vil der være et ekstra togskifte i Berlin. I disse tilfælde, vil turen fra Hamborg til Berlin, være med de tyske ICE-tog eller de mere traditionelle tyske Intercity-tog.
Ved forsinket ankomst til Hamborg på hjemrejsen vil den videre rejse mod Danmark oftest inkludere et eller flere togskift.
Togtyper til Stockholm
På togrejser til Stockholm benyttes flere forskellige togtyper på strækningen. Det kan enten være X2000-tog eller de mere traditionelle InterCity-tog kaldet Snälltoget.
Vore rejser er alle planlagte til at være direkte mellem København H og Stockholm, men de svenske statsbaner vælger dog undertiden - med meget kort varsel - at indsætte et togskifte i Malmø.
WiFi på toget
Der er gratis Wi-Fi i de fleste tog. Dog er der ikke Wi-Fi i DSB's egne tog mellem grænsen (Padborg) og Hamborg. Der er WiFi i toget hele vejen til Stockholm.
Bemærk, at en stor del af togene mellem København og Hamburg i 2023 køres med tysk materiel, hvor der ikke er Wi-Fi.