Det italienske køkken

02. april 2024

Begrebet "det italienske køkken" giver egentlig ingen mening. Det er vanskeligt at definere en ensartet italiensk madkultur, da det land, vi i dag kender som Italien, først blev forenet som nation så sent som i perioden 1861-1870.

Italien består af en mosaik af regionale kulinariske traditioner fra den periode, hvor landet endnu ikke var samlet. Kulturen og madoplevelsen varierer betydeligt fra region til region - og det, som mange i Danmark opfatter som italiensk mad, er i virkeligheden variationer og fortolkninger inspireret af de regionale traditioner.

Tomatsalat med mozzarella
Tomatsalat med mozzarella

Autenticitet fremfor æstetik

Best Travels gæster i Italien bemærker ofte, at maden adskiller sig fra deres forventninger. Dette skyldes delvis, at æstetikken og tilberedningen ofte er mere afdæmpet i Italien sammenlignet med, hvordan vi anretter og pynter retter i Danmark. Italienske kokke prioriterer autenticitet og tradition højt, hvilket betyder, at de undgår unødvendig dekoration - såsom at tilføje krydderurter eller farverige elementer udelukkende for udseendets skyld - noget, man typisk oplever på turistprægede spisesteder, hvor retter ofte tilpasses turisternes forventninger.

Maden i Italien kendetegnes ved sin enkelthed og konservatisme, hvor hovedfokus er på at lade hver enkelt ingrediens træde frem og tale for sig selv. Hvidløg anvendes kun sparsomt i maden i Italien; det bruges oftest kun til at gnide på bruschetta (ristet brød - en populær forret i Italien). Det er i skærende kontrast til den oftest generøse brug i andre lande i Middelhavsregionen - men for den sags skyld også i det danske køkken, hvor hvidløg også er populært.

Pasta
Pasta

Simple og solide retter

Det køkken, som man oplever på Best Travels hoteller og restauranter i Italien - afspejler denne tilgang med enkle, men kvalitetsrige ingredienser. Salater serveres ofte med en simpel dressing bestående af olivenolie, eddike og salt, og måltiderne struktureres traditionelt med pasta, suppe eller risotto som forret, efterfulgt af et hovedmåltid af kød eller fisk, hvor også grøntsagerne er mere gennemkogte, end vi er vant til i Danmark.

Når det kommer til brød, er den skandinaviske opfattelse af "italiensk brød" ofte en misforståelse. I Italien dominerer det klassiske hvide brød, og i nogle regioner (bl.a. Toscana) er det endda traditionelt set uden salt.

Risotto - en egnsret fra Lombardiet
Risotto - en egnsret fra Lombardiet

Mad, som mamma ville lave den

Sæt forventningerne til maden i Italien ned. Oplev det, som kommer på bordet. Føl dig hjemme som hos en italiensk familie. På hotellerne er det ofte rigtige kogekoner, der står for maden og ikke en hær Michelin-kokke. Når du er i Norditalien, så kommer der nok mere risotto, polenta og pasta lavet med Tipo 00-mel på bordet, og er man i Syditalien så er der mere aubergine, tomat, olivenolie samt pasta af durumhvede på menuen.

På Best Travels rejser til Italien kan du glæde dig til en autentisk madoplevelse; du serveres mad, som en ægte italiensk mamma ville lave den.

Buon appetito!

Filtrer efter dine ønsker

Aktuelle rejser

Ingen rejser fundet