Margheritaens historie
15. august 2023
Mie Nymann Jensen
Studieturen til Verona
Mens jeg var på studietur i Verona i juli 2023, fik jeg nok den mest fantastisk Margherita pizza, jeg nogensinde har smagt. Jeg fortalte vores gæster om min gastronomiske oplevelse, hvortil en af gæsterne knyttede en sjov lille historie
”Margheritaen symboliserer jo faktisk det italienske flag. Den røde tomatsauce, den hvide mozzarella og det grønne basilikumblad.” Derfor må man ikke bare sådan lige putte en masse ekstra tilbehør på en Margherita – den skal være simple og smagfuld.
Denne lille sjove historie gav mig lyst til at grave lidt dybere i netop Margheritaens historie og finde en lille opskrift på den lækre pizza!
Pizzaens historie
Pizzaens historie kan spores helt tilbage til det 8. århundrede f.Kr., men den moderne pizza, som vi kender i dag, kan spores til starten af det 19. århundrede i Napoli - og Margheritaen har fødselsår i 1889. Pizzaen blev opfundet af Raffaele Esposito, som var kok hos Pizzeria Brandi. Esposito skabte Margheritaen i forbindelse med foreningen af Italien – derfor de symbolske farver. Pizza er desuden opkaldt efter Dronningen af Italien, Margherita af Savoyen.
Kongen Umberto den 1. og Dronning Margherita
Kongen Umberto den 1. og Dronning Margherita besøgte netop Napoli i 1889, hvor Dronning Margherita eftersigende var blevet træt af de fine franske retter under sit besøg, så derfor var hun på udkig efter noget lokalt italiensk mad. Her stødte hun så på Pizzeria Brandi. Her fik Dronningen serveret tre forskellige pizzaer: en Marinara, en Napoli og den sidste var selvfølgelig pizzaen inspireret af det italienske flag. Dronning brød sig ikke forfærdelig meget om den hvidløgsprægede Marinara eller den fiskede Napoli pizza, men den røde, hvide og grønne pizza var lige efter hendes smag. Kokken Esposito opkaldt straks pizzaen efter dronningen.
Opskrift på en lækker margherita
Man sidder da og bliver lidt småsulten oven på sådan en historie, så måske du skal en tur i køkkenet?
Du får i hvert fald en opskrift her på en superlækker og simple Margherita:
Ingredienser:
- 275 gram vand
- 25 gram gær
- 425 gram hvedemel
- 2 spiseskefulde olivenolie
- 1 teskefuld salt
- pizzasauce (gerne hjemmelavet)
- 4 blommetomater
- Lidt olivenolie
- oregano tørret
- basilikum frisk
- mozzarella
Sådan gør du
- Start med at lave pizzadejen til din Pizza Margherita, og det er ganske nemt. Find røremaskinen frem, sæt dejkrogen på, og rør gær ud i vandet.
- Ælt derefter hvedemel ind i dejen sammen med lidt olivenolie og salt. Ælt cirka otte minutter.
- Tag dejen ud på køkkenbordet og virk den op.
- Læg dejen tilbage i skålen, læg et fugtigt viskestykke over og lad dejen hæve i cirka 45 minutter.
- Forvarm ovnen til 225 grader varmluft.
- Beklæd en bradepande med bagepapir.
- Tag dejen ud på bordet og virk den hurtigt op igen. Rul den ud så den næsten passer med størrelsen på din bradepande. Træk eventuelt dejen det sidste stykke ud, så den fylder hele bradepanden ud. Kanterne på din pizza skal helst være lidt tykkere.
- Smør et tyndt lag pizzasauce på pizzaen, og fordel derefter blommetomater, der er skåret i mindre både. Dryp også med lidt olivenolie og drys lidt tørret oregano på.
- Bag din Pizza Margherita i 15 minutter ved de 225 grader varmluft.
- Tag din bradepande med pizza ud af ovnen, og fordel skiver af mozzarella og 10 blade basilikum på den. Krydr med lidt salt og friskkværnet peber samt en smule tørret oregano mere, og bag nu pizzaen færdig i yderligere cirka otte minutter så den er sprød og lækker.
Aktuelle rejser til Italien
Ingen rejser fundet
Måske er du også interesseret i at læse om...
Amalfikystens guddommelige landskaber
Amalfikysten med imponerende klippeformationer, maleriske bugter og frodige bjergskråninger gør området til et yndet rejsemål - men hvordan er naturen skabt?
Det italienske køkken
Hør mere om maden i Italien og hvordan den typisk afviger fra turisters forventninger.
Det antikke teater i Taormina: Et ikon ved Middelhavets kyst
Det antikke græske teater i Taormina er et af de mest ikoniske symboler på Sicilien.